Wat doet een gezinscoach?
Gezinscoaches ondersteunen gezinnen waar het niet goed loopt, bijvoorbeeld omdat ouders de grip op hun kinderen kwijt zijn: door ruzie, verslaving of schulden. Ze zijn er ook voor kinderen en jongeren tot 18 jaar die niet lekker in hun vel zitten en kinderen met lichte tot ernstige verstandelijke, lichamelijke, psychiatrische of psychosociale problemen en/of met een chronische ziekte. Kijk hiervoor ook bijvoorbeeld naar een kindercoach. De combinatie gezinscoach en kindercoach komt vaak voor.
De gezinscoach helpt bij alles wat nodig is om jou en jouw gezin weer op de rails te krijgen. Veelal staat het belang van de kinderen voorop. De gezinscoach praat met de ouder(s) en kinderen, werkt met iedereen samen, helpt bij praktische zaken en bezoekt samen met jou eventuele instanties. De gezinscoach ondersteunt en adviseert bij opvoedingsvragen en problemen. Het belangrijkste is dat jij/jullie als ouder(s) de verantwoordelijkheid kunt nemen voor alle verschillende gezinstaken en dat het kind(eren) zich zo goed mogelijk kan (kunnen) ontwikkelen.
Een gezinscoach ondersteunt gezinnen bij opvoedingsproblemen thuis. … Je helpt de ouder(s) weer overzicht te krijgen in de situatie om uiteindelijk weer zelfstandig voor het gezin te kunnen zorgen. Gezinscoaches worden ook vaak ingezet bij samengestelde gezinnen en de veranderde dynamiek die daar kan plaatsvinden.
Wat is een gezinscoach?
Een gezinscoach is een vorm van hulpverlener, die gezinnen met problemen bijstaat. Een taak van een gezinscoach is overzicht aanbrengen in de hulp die het gezin bijvoorbeeld reeds van andere instanties ontvangt. De gezinscoach handelt in het belang van de kinderen en van de ouders. Ook wanneer er (individuele) problematiek in een gezin heerst is de tussenkomst van een gezinscoach van belang. Individuele problemen van gezinsleden gedijen immers bij een goede basis in de gezinsdynamiek.
De gezinscoach luistert, geeft advies en gaat samen met jou op zoek naar een oplossing die passend is voor jouw situatie. Daarbij kijkt de coach ook wat jij, eventueel samen met anderen die bij jouw gezin betrokken zijn, zelf kan doen om bij te dragen aan een oplossing. Ook de school, kinderopvang of huisarts kunnen bij de jeugd- en gezinscoaches terecht voor advies. Dit gebeurt alleen na overleg met jou of je gezin.
Wanneer helpt een gezinscoach?
- wanneer je kind de baas in huis is?
- wanneer er veel gebeurt in je gezin, maar dat je geen overzicht meer hebt?
- wanneer je niet meer weet waar moet je beginnen?
- wanneer je er helemaal alleen met de kinderen voor staat?
- wanneer alles teveel is en je niet weet waar je terecht kunt met uw vragen?
- wanneer instanties niet meewerken en je niet weet wat je moet doen?
- wanneer het zo niet langer kan?